Followers

Saturday, March 3, 2012

Drive shaft pecah!!!

ha sape tau pe tu drive shaft?????mende nye cenggini je...




nampak cam simple je kan???mane letak nye bende ni???
benda ni la yang letak nye kat tayar depan kereta kite...selain memegang tayar...dia sambung ke enjin...

nak jadi cerita drive shaft aku ni pecah....cam ne aku bley tau drive shaft pecah tanpa anta kete ke bengkel???actually aku ade pengalaman drive shaft pecah sebelum ni...tanda-tandanya...tayar kete gegar dan cam rase nak tercabut...tapi jangan risau tak akan tercabut nye tayar tu sebab tayar tu kan kene screw kat sport rim tu...if sport rim patah tu lain cite...

dalam 3-4 bulan ritu aku da tukar baru...almaklumla kejadian kat teluk intan time tu...spare part kete yg species rare cam kete aku tu harap paham je la...payah la nak jumpe bagi cam kes kete aku ni NAZA SURIA ...melainkan ko nak order tunggu 2-3 hari sampai barang tu ade...original part la kirenye...harga sila paham senirik la kan...mengenangkan aku nak balik KL ....wokshop tu cari la drive shaft yang bley masuk dalam kete aku tu...dia ade cakap nak cari yang 2nd hand...tapi ori...pergh agak2 kat teluk intan tu bape juta umat yang pakai NAZA SURIA hatta pun PICANTO...memang tak la kan....as alternatif dia terpaksa beli yang made in CHINA...dia da cakap ni tak akan gerenti tahan lama...made in CHINA pon RM350...sebelah...so no option aku juz proceed je until......

yesterday 2 march 2012...aku otw balik dari jengka pahang, gegaran tayaar tu makin kuat...if aku drive laju sket makin kuat gegaran...so aku menten kelajuan yang sama sampai la MRR2...sampai MRR2 jem...asal aku tekan minyak je bunyi 'kek' 'kek' 'kek'...ko da la sorang2...pompuan...dibuat tayar langsung tak bley pusing n stuck tengah jalan cemana???huhu dalam kete pasang aircond full blast...tapi kat dahi peluh menitik2...nak nangis da pon...mulut kumat kamit doa mohon kepada Allah supaya  selamat sampai kat umah...nak terus ke bengkel aku tak berani nak gamble...aku call bos tanye kat mane ade kedai spare part...dia cam agak marah la aku proceed drive kete jugak2 dari pahang...sebab lalu KARAK sume tu paham2 la keadaan jalan cam mane...aku no choice...kene bawak balik jugak2 kete sebab kat pahang may be lagi payah nak cari spare part...mula2 berkonvoi ngan FIZA...tengah jalan FIZA tebawak balik kunci si YUS plak...da nak sampai temerloh la...dia patah balik ke jengka...so aku teruskan perjalanan sorang2...

dalam keadaan da cuak dan blur2...sambil pikir senin ni nak outstesen lagi...mane nak cari kete in case kete aku tak siap...aku call adik aku...dia plak ade kat kampung...dia kate sampai serdang simpan je kete jangan nak ke mana2...hurmm ye la....da sampai tol serdang aku teringat aku ade name card owner workshop kat shell serdang tu...aku call plak staff aku suh cek kan ade tak name card tu...tak jumpe...ade no tepon kat resit...tapi aku berat hati nak call...sampai umah aku korek sume name card tak jumpe gak...fuh...da la penat fizikal...mental apetah lagi...dok pikir sekor2 tu tibe tegerak nak cek ade tak kad tu kat wallet aku...ting!!!! memang ade....terus aku call dia...cite cakap drive shaft pecah...dia tak pecaya cam ne bley pecah...ntah2 masalah lain...aku cakap aku tak berani nak drive g bengkel....then owner workshop ni SAM datang umah aku n test drive kete aku...last dia pecaya memang drive shaft aku ade prob...tapi malam da dia pon tak bley janji pape...cume dia cakap dia try cari pagi sabtu 3 march 2012...if dapat spare part baru call aku...

3 march 2012....penat aku tunggu dia call...tengah hari baru dia call...rupenye abeh seluruh area klang valley dia cari yang 2nd hand ori spare part....tak jumpe...ade yang da pecah pon nak kasi rm350....so dia cakap ORI baru ada...tapi RM850...aku mmg tak tekejut pon sebab aku tau memang lebey kurang cenggitu la regenya...in fact if tak kaw tim bebetul mau RM1K...tak padan ngan saiz kete...dia tunggu confirmation aku je...if aku on baru dia g order...no choice aku pon setuju je...aku anta kete kat bengkel dia...dia check la...letak jack kat bahagian tayar depan n tekan minyak laju2....macam bunyi kuar...dia kate cam nak tercabut enjin...sebab gegar teruk...hahah....dia janji akan check sume kete aku sebab aku cakap aku nak g outstesen senin ni...then dia anta aku balik umah...tunggu sampai kul 7 tak call2 plak mamat ni...nak kul 8 baru call...dia kate da OTW datang umah aku...aku serba salah nak cakap aku tak draw duit lagi ni...masuk je dalam kete dia aku mintak maaf banyak2 ngan dia sebab susahkan dia n mintak dia anta kat bank draw duit...ko aku rase cam dia BF aku plak suke suki request anta ke sana sini...tapi dia no hal...in fact dia cakap dia pon susah hati la bile aku cakap tayar cam nak tercabut bagai...

total service RM905...kenapa bukan RM850???sebab masa bukak dive shaft tu minyak gear da keluar 1L...nak kene top up balik dia beli yang ORI punye KIA...RM55...siap ajar aku n bawak aku tunjau bawah kete nengok tayar la pe la...huhu...dia ajak aku nek kete test seround ok ke tak sebelum kasi kete kat aku...

lepas bayar tu dia cakap...

ABSORBER DEPAN KETE U DA JAM...ha pe maknye nye tu???

aku juz cakap tunggu gaji bulan ni plak la...

sebelum balik dia cakap...'Ur car tak sesuai untuk outstesen masuk jalan kawasan ladang tu sume...hanya sesuai untuk dalam town saje'...ye la SAM...nak wat cam ne...

anyway TQ SAM banyak2...tolong i hantar rumah amek dari rumah...

and 1 more thing...SAM...yang TUT tu my fren je la...not my husband...u sudah salah paham lorh....


5 comments:

  1. pergh, dasat btol kete akak..beli 4x4 trus la akak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4wheel takut kang terkial2 plak time nak parking kat mines ke kan...har har har

      Delete
  2. tandanya kne tukar keta baru....hehehe~

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. eh sorry bile plak la comment en mazri kene remove plak ni???anyway...masa saya tukar absorber depan...dulu saya pakai cap ayam punye dalam 180 untuk dua2 belah...tapi saya sarankan en beli yang original...saya tak sure berapa plak harganya...yang tak mustahil nye maybe 2 kali ganda dari harga cap ayam saya tu...sebab saya sarankan pakai yang original...yang cap ayam...x sampai setaun da out...huhu

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails