Followers

Sunday, April 15, 2012

hapuskan PTPTN???

nak hapuskan PTPTN???ramai la student berpiket menyokong nak hapuskan PTPTN...katenye menyusahkan...

pendapat aku senang je....tak payah hapuskan...cume mungkin boleh diperbaiki lagi...

kenapa aku cakap tak payah hapuskan PTPTN???kadang-kadang aku ni merungut gak pasal PTPTN ni...interest tinggi la pe la...tapi aku bayar...walaupun niat nye cume tak nak name kene black list oleh imigresen...kang tak dapat g oversea...muahaha...

aku tanya lagi...kenapa nak perlu hapuskan PTPTN??? membebankan ke???

ok time aku student dulu...(ni perspektif dari keluarga yang berpendapatan sederhana ye...means parent bekerja)...aku dapat UNIMAS...yang letak nya di SARAWAK...ko ingat untuk register kesana tu tiket flight provided ke???tidak!!!! time aku tu 2003, baru dilaksanakan wang pendahuluan diberikan oleh PTPTN bernilai RM500 or RM1500 im not sure sebab aku tak dapat...yang dapat cume orang-orang yang berkelayakan sahaja...ikut logik...mestilah tak ada masalah bagi aku sebab dari keluarga sederhana kan???bukan dari family yang susah...so tiket flight tu bukan la satu masalah yang besar...tapi surat tawaran aku dapat 2 minggu sebelum register...so akan dapat tiket murah???tak kan...naik flight ko nak angkut baldi ke dari semenanjung???tak kan...so semua kelengkapan perlu dibeli di sana...ni semua melibatkan kos...ngan parent lagi nak stay kat hotel...wang pendahuluan ni betul-betul banyak membantu pada student yang ade masalah kewangan semasa nak wat persediaan masuk ke universiti...tak kisah la semenanjung ke sabah sarawak ke...

anak kawan mak aku...dapat masuk UPM...sedia maklum time aku (2003) yuran UPM mase 1st year pon hampir 2K...pe kawan mak aku buat???dia jual tanah semata nak siapkan duit kat anak yang nak belajar tu...tak pe la dia ada tanah...aku ???? mane ade tanah nak bergolok bergadai untuk menampung pembelajaran...

masuk UNIMAS, aku dapat PTPTN...hanya kadar separuh sahaja..ni berdasarkan gaji parent aku...RM11 000 untuk 3 tahun...tolak tambah setiap sem balance dalam akaun cume RM1000 (average) untuk digunakan 1 sem...cukup ke RM1000 untuk satu sem??? makan...nak print nota???tiket flight nak balik kg lagi...cukup???masa ni family kami pon agak la sukar dari kewangan...so aku tak sampai hati nak mintak duit kat mak melainkan aku betul-betul terdesak...

masuk sem 2 aku appy naik kadar PTPTN dari separuh ke penuh...(dari RM11000 ke RM21000) untuk tempoh 3 taun...alhamdulillah dapat...tapi dapat masa sem 3....sem 2 duit PTPTN aku kene hold dulu untuk pemprosesan...aku tak dapat sesen pon melainkan betul-betul duit dari mak aku...yuran aku tak bayar...sampai final...nama aku tak bley masuk final sebab ada hutang yuran kat bendahari...aku menangis sungguh-sungguh...nak mintak duit kat mak aku tak sampai hati...lagi seminggu nak exam, kawan-kawan sume da amek exam slip, aku nangis call mak aku cakap tak bley masuk exam...mak aku susah payah cari duit untuk lunaskan yuran aku...

sem 3 aku agak mewah sebab dapat duit PTPTN yang tertuggak tu...time tu la aku beli laptop...bukan nak berlagak tapi untuk memudahkan aku bawa kemana-mana sahaja especially time cuti sem...tak kan nak angkut CPU, monitor naik flight setiap cuti sem???(ok ade kawan aku yang buat...aku tabik spring kat dia)...

bile duit da dapat banyak ni...aku da tak mintak kat mak aku da duit...tiket flight pon beli pakai PTPTN...ada la jugak aku bejoli dengan duit PTPTN...tapi ni salah sendiri la kan...tak sedar diri...

aku tau if dapat 1st class honour, pinjaman PTPTN ni akan diconvertkan jadi schola...tapi aku da silap langkah...2 sem terakhir aku pulun cam ape pun pointer aku tetap tak cecah 3.5 even dapat dean list dua kali...so aku redha...

abes belajar setahun aku menganggur...surat warning dari PTPTN aku dapat...surat lawyer pon aku dapat...aku buat rayuan sebab time ti aku tengah apply sambung MASTER...time tu aku ade apply PTPTN untu Master aku incase if aku tak dapat schola...alhamdulillah aku dapat schola then aku tolak tawaran PTPTN tu...masuk final sem master aku dapat lagi surat lawyer untuk saman aku sebab tak bayar PTPTN even aku penah anta surat penangguhan...so aku g la PTPTN Bangunan Chase Perdana Damansara tu...aku bagi surat penangguhan sebab aku still tak dak income...walopun time aku g sana pegawai in charge aku tu pandang atas bawah (cam pandang hina) kat aku...so terlepas la untuk beberapa bulan...tapi service charge still berjalan...

dari 2003-2010 total pinjaman aku dari RM21 000 menjadi RM23 000...aku dapat kerja je aku start bayar...walaupun tak la sampai RM500 sebulan...tapi aku tak culas bayar tiap-tiap bulan...tanggungjawab aku...alhamdulillah balance pon ade la nampak menyusut sket...

jangan difikir ikut nafsu sendiri je...aku tau budak-budak sekarang ni kebanyakan dari family yang senang...wat degree pon da boleh pakai kereta...if mampu family tanggung korang tak payah apply PTPTN...yang kurang mampu ni plak...da dapat PTPTN korang berjoli katak tu...abeh belajar tu bayar la balik...kesian kat adik-adik generasi akan datang...diorang pon nak study jugak...

if korang bising-bising tu la ni la...kenapa korang tak study betul-betul untuk dapat 1st class honour student???kan PTPTN akan jadi schola???korang tau kan???tapi kenapa tak study???payah??memang la payah untuk dapat kan result yang dasat2...dari statistik (berita tv3) lebih dari 8000 student bangsa cina berjaya convertkan PTPTN jadi schola...melayu????2000 lebih sahaja...mana budak melayu yang lain???

then parent yang ade kesedaran baguslah...dah start amek insurans pendidikan untuk anak-anak diorang...yang tak dak kesedaran???yang ada kesedaran tapi wat cam bende tu tak penting tu cemana???

tak relevan bagi aku untuk hapuskan PTPTN...makin ramai la budak-budak yang pandai dari rural area, kurang berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi...lagi-lagi anak-anak Melayu...

1 comment:

  1. saye bawak pc naik bas ekspres dari terengganu. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails